Human Nature and Information Society

Do not underestimate the power of the Dark Side

Insect Bites 2

2016-07-27 18:24 by Marko Randjelovic, tagged as security

At Thursday, Jul 21 2016, I was at Sofia and again the day after the trip and after I slept at my apartment I noticed insect bites. Now it becomes very probable somebody is implanting blood sucking insects in my apartment when I am at trip. They want to disturb me psychologicaly. They know I am very tallented and that I could do very much to reveal obscure works that are going on, as I always did.

This time I couldn't get doctor report as the doctor that made the first report was at vacation and doctor at city Health Centre didn't want to give me any report and only suggested medication.

Photo of my leg 2

Photo of my leg 3

UPDATE 2016-08-06: Of course, I am not so important personaly, but this way they could be making experiment to learn how to do the same to other, more important targets. Besides, information about what happened to me could scare others more important figures and turn them away from some intentions.

Insect Bites

2016-06-28 21:11 by Marko Randjelovic, tagged as security

At Saturday I was at Belgrade at meeting of DiEM25 Serbia. After I returned around 23:30 I went to sleep. The next day I spoted insect bites on my body. I know the idea that someone intentionaly dropped the insects in my apartment looks paranoid, but it's possible that someone wants to stop me from political activity or influence or to scare others by my example.

Physitian diagnosis

Photo of my leg

Developments Regarding Freedom

2016-03-06 16:00 by Marko Randjelovic

My personal conviction is that evil centers of power are trying to destroy democratic potentials of Serbia and Europe. But of course, evil centers of power were always trying to destroy freedom, democracy and equality. If we look at everyting what is going on on this planet, we can see that newest developemnts, which are of course provoked by actions of evil centers of power, are making conditions extreamly unfavourable for freedom. Even in European Union, newest terrorism and refugee circumstances made excuse for very serious restrictions by states of EU and they've also made conditions of fear and insecurity.

Problems with Google

2016-02-16 10:00 by Marko Randjelovic

I decided to take Tryton technical training from B2CK, but yesterday I couldn't connect until middle of the meeting, and today I couldn't connect at all. My computer was perfectly set up for this purpose.

UPDATE 2016-03-06: I should have written this earlier, but I forgot. It turned out the problem was due to my Iceweasel plug-in Disconnect, which as I assume blockes certain JavaScript features. At first I thought it was due to NoScript. When I whitelisted Google Hangouts home page and refreshed the page, click on the green camera worked, i.e. resulted in joinging the hangout.

Human vs Animal Instinct

2016-02-01 19:00 by Marko Randjelovic, tagged as psychology

One of greatest achievements of psychology was Freud's psychoanalysis. Among others, it was the beginning of recognition of human instinct. However, Freud was believing that human instinct was only libido, i.e sexual drive. It was just one of many unsuccessful tries to achive something which is imposible.

In difference from animal instinct, human instinct is not consistent. All the time, humans are making compromises, resolving their internal conflicts. On the other hand, animals do not make any compromises. They simply behave, and what drives them in their behavior is of course their instinct. This means their instinct is consistent.

Due to their irrational pride, humans, who consider themselves a most advance form of life, are repressing their feeling of envy towards animals that arises from the aforementioned fact. On the other hand, those who are worshipping animals have unconscious desire to become animals themselves and the one of possible consequences is alcoholism.

Зло ривалство

2016-01-15 17:00 by Marko Randjelovic, tagged as dijaspora, drustvo, politika

Као што знамо, велики број Срба је расејан по свету, у потрази за бољим животом. Многи од њих су отишли разочарани, повређени, љути и огорчени оним што су у овој земљи доживели, и све у свему њоме озбиљно разочарани. Међитим, ретко ко од њих, када је тамо негде далеко, ће рећи: "Србија је за мене готова прича. Никад се тамо нећу вратити, и не видим разлога да било шта чиним за ту земљу." То би значило да такав своју земљу заправо више и не сматра својом, да је са њом сваки контакт изгубио. У правном смислу, еквивалент би био враћање држављанства, што не знам да је ико икад учинио.

Тако, сваке године, на хиљаде младих људи, и то оних највреднијих у смислу рада у фирми, државним органима или институцијама као што је просвета, невладиним и непрофитним организацијама итд, одлази из ове земље, а места на којима би евентуално могли да раде, у случају да њихово разочарање није било толико јаче од родољубља, заузимају неки други. Наравно, за очекивати је да су ти други, који нису имали снагу воље да ову земљу напусте, да живе и раде у неким бољим земљама, где се прави квалитет и таленат, као и карактерне особине, много више цене, од њих бар за класу лошији кадар. Искуства грађана којима је трабало да завше неки посао у општини, пореској управи, чија деца иду у школу, којима треба помоћ здравственог система, иду у корист овој тези. Много је људи који су крајње незадовољни ефикасношћу државних органа и институција, али и приватних предузећа, па и непрофитних организација.

Тако долазимо до главне поенте. Овим горима, који су сада на радним местима у Србији, заправо одговара да они најбољи не само напусте Србију у потрази за бољим животом, али и можда само ради додатног образовања или професионалног усавршавања, већ и да се никад не врате. Да ова земља заувек буде ускраћена за све најбоље кадрове који су из ње потекли. Да грађани Србије заувек остану таоци јавашлука и непрофесионализма, и да и даље сносе све те толико сурове, беспоштедне и на све могуће начине деструктивне и духовно осиромашујуће и опустошујуће консеквенце.

Нека се наша дијаспора пробуди и нека не дозволи да грађани Србије и даље пате, а да они и даље буду одвојени од своје домовине. Српска дијапора се мора освестити и схватити да само интерес домовине може бити крајњи циљ одласка у иностранство, а то значи да се релативно брзо морају вратити и наставити да овде, заједно са свима осталима којима је стало до нормалног живота у овој земљи, раде на остварењу тог циља. Срби у расејању морају све више и више мислити о овом проблему и решавати га на креативан начин. Пре свега, мора се боље повезати дијаспора међу собом, као и са матицом и да се тако направи један широки покрет који треба у крајњој линији да доведе до тога да се добри кадрови српски, а који су тренутно у расејању постепено враћају, да заузимају места која им припадају и да доводе да стање у Србији полако иде на боље.

Без тога, Србија ће врло споро напредовати на путу демократизације, јачања институција, људских права и слобода, економског развоја и уласка у Европску унију. Многи са правом постављају питање да ли ће Еврпоска унија уопште постојати кад ми будемо испунили услове који нам се тренутно постављају за чланство у том савезу. Безбедносне претње као неоосманизам и исламистички тероризам прете да направе додатне разорне ефекте по Србију, укључујући погоршање по питању људских права и демократских институција.

Зато немојмо размишљати кратковидо, уважимо прави квалитет и прихватимо наше најбоље кадрове да воде ову земљу. Немојмо подлећи краткорочним интересима, дугорочно гледано ово је у интересу свима, па и онима који у том счучају остају без посла, јер ће развој Србије отворити многа нова радна места, а њихова деца ће моћи да живе и раде у неупоредиво бољим условима него што је сада.

Шта је поента слободног софтвера?

2016-01-15 12:00 by Marko Randjelovic, tagged as slobodan softver

Мени је лично термин "слободан софтвер" увек изазивао забуну. Некако је увек тај софтвер изгледао као нека птица на грани коју можете само да гледате и то из даљине. Али суштина појма слободан није у томе да софтвер буде слободан, већ да човек буде слободан, јер је човек тај који користи софтвер и који у складу са својом лиценцом за тај софтвер може да има већу или мању слободу, односно степен контроле над програмом, подацима и начином рада програма.

Други разлог због кога преферирам термин "отворен софтвер" или "софтвер отвореног (изворног) кода" је тај што имам утисак да ФСФ[1] и РМС[2] са својим хипи представљањем своје филозофије заправо сувише замајавају масе. По њима испада да ће вам слободан софтвер донети неку велику слободу, док у стварности то није тако. Људско зло увек нађе начин како да се испољи, па и у оквиру модела развоја и употребе софтвера који носи тај епитет "слободан" односно "отворен".

Зато ми термин "отворен" једноставно више прија. Он има прагматични карактер, односно означава оно што је стварна особина овог софтвера и не шири илузије као термин "слободан". Ја не сумњам да је тежња за слободом била главни мотив стварања овог појма и пратеће филозофије, али у пракси једноставно то не функционише тако.

Да нови модели који се у друштву примењују не би довели до тога да се људско зло испољи у истој мери, само на други начин, једино решење су дубоке промене у психама појединаца у једном друштву које омогућавају да степен психичког развоја појединаца достигне значајно већи домет него што је сада случај. Људи знају доста о томе да су људи као што је био Никола Тесла и Исидора Секулић важне историјске личности, али и поред тога они су изузетно далеко од њих по нивоу свог интелектуалног развоја.

Али то је већ за неки други чланак.

[1] FSF - Free Software Foundation

[2] RMS - Richard M. Stallman, the president of FSF

City Tax Office

2016-01-13 12:00 by Marko Randjelovic, tagged as society

I was at Niš tax office as I received call to submit changes regarding property. I asked what documents I need to bring with me, but that was for generic case and she answered, but when I wanted to asked about details, as there are some upleasant circumestaces, I became I bit anxious and delayed for few moments. She imidiately turned away from me and I left the room, but I had to ask her as I was uncertain, so I returned and called her several times, but she seemed as not noticing my calls at all. Then I left again and now I don't have will to do anything and even don't care about being punished because of that due to resignation.

I have impression as if as soon as she noticed I became unsure, for her I immediately became irrelevant. There is a kind of people for whom all those that are unsure are worthless. And of course, that's totaly wrong. Someone can be unsure simply because somthing is confusing them. I do not go by their "safe paths" as that means nothing would ever change in this society.

Very important mistake people make is to behave as if somebody is totaly unknowledgable, only because he unsure or cautious in behavior. I am such kind of person, but I consider my knowledge, though some things are missing, very valuable.

UPDATE 2015-01-20: Of course, there is possibility she was simply too busy and had to take care about some urgent task.

How is Source Code Closed in Free or Open-Source Dev. Model

2016-01-11 12:00 by Marko Randjelovic

In Free or open-source development models, it's also possible to close source code. It's important to notice that even with closed-source software it's possible to do reverse engineering, thus to get to usable source code, but it's expensive and usually illegal.

It's even quite easy. Only you have to do is not care about others regarding whether and with how much effort will they be able to understand your source. Then, if others would want to develop the software you made, or use modifications you made to a software someone third made, they will with high probability be forced to pay a very high price to you to explain to them what you've done, as the price of analysing the software would be even higher.

Losers are those as I am, who tend to write in a clear and universal way, so everyone can easily understand their code. In socialism that way was prefered, but as I can remember, no one really did that way. It was always closed to small group of people, or even oneself. But, somehow I discovered the beauty of communication, where what people usually call 'communication' is in fact false communication and something extremely brutal towards our tendency to simply be human.

Sadomasochism as a Means for Blocking Critical Process

2016-01-09 12:00 by Marko Randjelovic, tagged as psychology

People who ejoy torturing others, due to their power to do so and that way irrationally prove their advantage above them are in fact blocking their own critical thinking. That in practice means they won't realize truth which would otherwise help them improve quality of their existances. Thus, those who suffer, due to disregard by sadists regarding inhumanity of their behavior, after all that humiliations become unceratin whether they are right and those who are torturing are not, but usualy they are right. What they propose whould improve quality of all, both torturers and sufferers, but madnass of the former is preventing that from coming true.